Jógasérülések

Mongólia, 2006 © yogayoga.hu

A temető leggazdagabb emberének lenni semmit nem jelent számomra. Viszont éjjel úgy lefeküdni, hogy elmondhatom, valami csodálatos dolgot csináltunk – ez az, ami számít.” Steve Jobs

 

Hányszor hallottam már: Hú, te jógázol, akkor te biztos nagyon hajlékony vagy. Nekem sajnos nem való a jóga, én olyan merev vagyok.

Na ez csak egy mítosz. Nem a mennyiség, hanem a minőség számít! Nem az, hogy lepacsizok-e a talajjal egy előrehajlásban vagy hogy hetente hétszer járok-e jógaórára, hanem hogy a saját határaimat figyelembe véve tudok-e fejlődni.

A nehézség, hogy gyakran nem érezzük a fizikai határainkat. Főleg, ha hajlékonyak vagyunk. Mert akkor mindig megy egy kicsit még lejebb, még hátrább, még előrébb. Kezdő jógás éveimben gyakran fájlaltam a medencém és a jobb csípőm. Akkor még nem tudtam, hogy túlfeszítettem ezeket a szalagokat, ízületeket. És mivel továbbra is feszítettem, egyre felemásabb lett a testem. Mióta erre rájöttem, gondosan figyelem a határaimat. De a test lassan gyógyul. Sajnos mind a mai napig dolgom van a testemnek ezen pontjaival. A saját bőrömön tanultam meg, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít. A kevesebb sokszor több. Ez a döntés a saját felelősségünk.

De itt lép be a képbe a tanárok felelőssége is. Ezt a szomorú történetet még Amszterdamban hallottam. Egy workshopon együtt dolgoztam egy jógatanárral, aki egy nagy európai városban tanított a legnagyobb jógaközpontban. A központ a nagy stúdiójában naponta közel 40(!) órát kínál és az órákon akár 30 tanítvány is részt vesz. A lány a medikus órát tartotta. Szomorúan mesélte, hogy a legtöbb tanítványa valamelyik másik óráról került hozzá. Hol van itt a tanárok felelőssége?

Jógagyárak, sajnos Nyugat-Európában már nagyon sok lett belőlük. Gyorstalpaló (200 órás) jógatanárképzést nyújtanak, kevés anatómia és fiziológia órával. Rengetegen kerülnek ki a képzésekről, akiket utána kezdő fizetésért alkalmaznak is. 30 ember az órákon. Nincs tanár, aki képes ennyi emberre egyszerre figyelni. A nagyon neves és tapasztalt Donna Farhi mellett rendszeresen asszisztáltam a workshopjain. Ott közel 60 tanítvány volt, de mellette négyen dolgoztunk még szigorú szabályokat követve.

Mi jógatanárok, felelősséggel tartozunk a hozzánk betérőkért. Képezzük magunkat, hogy megfelelő tudással álljunk ki órát tartani! És vállaljunk annyit, amennyit jó lelkiismerettel elbírunk! Hiszen az első jáma, azaz erkölcsi szabály, a jógában az erőszakmentesség.

Nálam alacsony létszámú, 8-10 fős csoportokban tudsz jógázni. De emellett sokkal személyre szabottabban lehet fejlődni az egyéni foglalkozásokon, a jógaterápiákon. További infómáciért kattints a Jóga mindenkinek és a Jógaterápia oldalakra.